Maisto kompostavimo įrenginiai

Įrenginys 10

Dabar nebereikia laukti 6 ar 8 savaičių, kad jūsų maisto atliekos virstų kompostu. Užtenka visą likusį maistą sumesti į kompostavimo įrenginį ir po 24 val. visa tai virs kompostu. Oklin 10 puikiai tinka sukaupiantiems didesnius kiekius maisto atliekų. Kompostu paverčia 25 kg atliekų per dieną. Puikaus dizaino įrenginys tinkamas naudoti biure, restorane ar nedideliuose apartamentuose. Šiandien įdėję maisto atliekų, rytoj rasite tik 10-15% viso turinio tik komposto pavidalu.

Įrenginys veikia nuolatos, nesvarbu ar būtų žiema ar vasara. Jam nereikia jokios priežiūros, svarbu laikas nuo laiko “pamaitinti”. Per žiemą susidariusį kompostą galima kaupti į dėžes ar plastikinius maišus, o atėjus pavasariui iš berti ant vejos, po vaismedžiais, vaiskrūmiais, tujomis ar kitose sodo vietose. Tokiu būdu pagyvinsite dirvožemį, suteiksite augalams naudingų medžiagų. Susidariusį kompostą reikėtų maišyti santykiu 1:20. 1 dalis komposto, 20 dalių žemių.

PAJĖGUMAI:   10 t/metus; 25 kg/dieną
EL. ENERGIJOS SĄNAUDOS:   310-944 kWh/mėnesį
ĮTAMPA:   Vienfazė 110-240V; 50-60Hz
SVORIS:   240 kg
PANAUDOJIMO VIETOS:   Mokyklos, restoranai, nedideli apartamentai, darželiai
IŠMATAVIMAI:   1160 x 620 x 1030 (mm)

KAINA: –Eur

Kompostavimui tinkami produktai – visi vaisiai ir daržovės, mėsos produktai, vištiena, kiauliena, žuvis ir t.t., žuvų ir kiti minkšti kaulai, kiaušinių lukštai, krevečių ar vėžių kevalai, skystas maistas – sriuba, troškinys ir t.t., duona, makaronai, takos, visos grūdinės kultūros, pieno produktai, saldumynai, kavos tirščiai, arbatžolių likučiai, organinis kraikas, vienkartiniai suyrantys indai, peiliai, šaukštai ir šakutės PLA/CPLA.

Kompostavimui netinkami produktai – dideli kaulai, austrių ir moliuskų kiautai, virimo aliejus, metalinės ar plastikinės lazdelės, dantų krapštukai, plastikiniai maišeliai ar buteliukai, vaistai ir cheminės medžiagos, dideli vaisių kauliukai, arbatos maišeliai, audinių juostos, cigaretės, metalo pakuotės, baterijos, popierius dengtas plastikine plėvele.

 

Pagal šiuo metu galiojančius teisės aktus maisto produktų gamintojai, visuomeninio maitinimo įstaigos ir prekiautojai privalo maisto atliekas tvarkyti atskirai nuo komunalinių atliekų, jas priduoti rūšiuoti ir perdirbti.

*Valstybinio strateginio atliekų tvarkymo plano pakeitimai 2012 m. gruodžio mėn. 1 d. 120 sprendimu numato, kad įmonės, kurių ūkinėje komercinėje veikloje susidaro biologiškai skaidžios gamybos atliekos, įskaitant viešojo maitinimo ir kitose įstaigose susidarančias maisto ruošimo atliekas, netinkamus vartoti maisto produktus, privalo jų nemaišyti su kitomis atliekomis.